Likovni program - Centar za kulturu Mladenovac

Poziv za slikarke Mladenovca

Poziv za slikarke Mladenovca

I ove godine biće organizovana izložba povodom 8. marta - Slikarke Mladenovca. Pozivamo sve mladenovčanke da dostave po dve fotografije radova na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., ili da donesu radove najkasnije do ponedeljka 26. februara u 16 časova.
Izložba će biti otvorena u sredu 7. marta u 19 časova.

26-02-2018
do 16 časova

Opširnije: Poziv za slikarke Mladenovca

Изложба Уроша Предића

понедељак 27. новембар у 19 часова
Изложба уроша Предића
 
Урош Предић 
Рођен је у Орловату као најмлађи син свештеника Петра Предића. Предић је био најизразитији представник академског реализма код Срба. Завршио је конзервативну Уметничку академију у Бечу. У току студија добио је Гунделову награду - за сликање уљем по мушком моделу 1879. године. Године 1882. радио је у приватном атељеу проф. Грипенкерла, а у периоду 1883-1885. био је асистент Уметничке академије у Бечу.
О његовом интимном животу тог уметника светачког живота и лика, недовољно се зна. Сав посвећен уметности и породици, никада се није оженио. После срећног и безбрижног петнаест година дугог периода у родном селу, скрасио се у српској престоници. Другу половину свог живота провео је у свом делу заједничке куће, са братом Јосифом, професором - у Београду. У Орловату је остала прича о неоствареној љубави између средовечног сликара и шеснаест година млађе Орловаћанке, Ане Накараде (1873-1938), ћерке пензионисаног оберлајтанта Ђуре Накараде (1830-1899). Стари Орловаћани памте да је госпођа мајка Катарина, била једина препрека њиховој срећи.
У Орловату ради серију слика из живота својих сељака. Затим је 1886-1889. боравио у Београду, 1890-1893. у Новом Саду и у Старом Бечеју. У периоду 1894-1909. живи у Орловату, а од 1909. године па до смрти у Београду. Своје слике самостално излаже 1888, 1910, 1920, 1949. године у Београду, 1890, 1949. у Новом Саду, 1890. у Сремским Карловцима, 1890. у Панчеву и Вршцу.
У његовом сликарском опусу највише су заступљени портрети, иконографија, жанр и историјске композиције, ређе предео, и само један акт.
Изабран је за дописног члана Српске краљевске академије 26. јануара 1909, а 3. фебруара 1910. године за редовног члана. Један је од оснивача Удружења ликовних уметника у Београду 1919. године и први његов председник.
У покушају да постигне што уверљивију сличност са ликом наручиоца и инсистирајући на препознатљивости, Предић је постао хроничар грађанског друштва свога времена. Године 1885. у Панчеву је почео са сликањем портрета по поруџбини, понекад уз помоћ фотографија. Радио је најчешће репрезентативне портрете, главе или бисте.
Од жанр сцена, позната дела су Весела браћа и Сироче (на мајчином гробу), затим историјска дела су Херцеговачки бегунци и На Студенцу. Једна од најпознатијих његових слика је Косовка девојка.
Урош Предић је осликао прелепи иконостас бечејске православне цркве и иконостас у капели бечејског велепоседника Богдана Дунђерског. Осим тога насликао је више иконостаса због којих се оцењује да је последњи значајан српски иконописац, међу њима је и иконостас цркве у Орловату.
Посебан квалитет код Предића има његов цртеж, што је посебно уочљиво у његовим сачуваним блоковима за скицирање. У свом дугом стваралачком животу остао је веран правилима старих мајстора и истрајао је на истицању цртежа и јасноће композиције, показујући отпор према тежњама младих уметника који су се школовали у Минхену и Паризу.
Умро је 1953. године у Београду, у својој 96. години, као најстарији српски сликар. Према сопственој жељи сахрањен је у Орловату.
 
27-11-2017
20 часова
галерија Фоаје
улаз слободан

Opširnije: Изложба Уроша Предића

OLOVO I KRV

utorak 14. novembar u 19 časova

OLOVO I KRV

 

Otvaranje izložbe Vladana Ljubinkovića

Vladan Ljubinković (Mladenovac, 15. januar 1951) je srpski akademski slikar i redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji javno izlaže od 1974. godine slike, objekte i crteže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Studirao je slikarstvao, a potom i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Javno izlaže slike, objekte i crteže od 1974. godine, na grupnim i samostalnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Društva za estetiku arhitekture i vizuelnih umetnosti Srbije (DEAVUS). Živi i stvara u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 24. novembra.

 
 
14-11-2017
19 časova
galerija Foaje
ulaz slobodan

Opširnije: OLOVO I KRV

ENDI VORHOL

četvrtak 5. oktobar u 19 časova

galerija Foaje

Otvaranje izložbe Endija Vorhola u saradnji sa Visconti Fine Art iz Ljubljane

05-10-2017
19 časova
galerija Foaje

Opširnije: ENDI VORHOL

Saša Bogdan "Na dohvat podsvijesti"

utorak 22. avgust

galerija Foaje u 20 časova

Otvaranje izložbe Saše Bogdana "Na dohvat podsvijesti"

 

Saša Bogdan je rođen 1969. godine u Derventi. Član "Likuma" postaje kao dvanaestogodišnjak.

Intenzivnim crtanjem i slikanjem kasnije izlaže širom bivše Jugoslavije.
Član je "Ulpuk" Kotor, a imao je brojne samostalne i grupne izložbe.
Aktivni je član Srpskog književnog kluba "Vihor" u Derventi.
Objavljuje dve zbirke poezije a treća je u pripremi.
Predsednik je Udruženja likovnih stvaralaca "Uliks" i osnivač likovne kolonije "Patkovača".
Kao samostalni umjetnik živi i stvara u Derventi.
22-08-2017
20 časova
galerija Foaje
ulaz slobodan

Opširnije: Saša Bogdan "Na dohvat podsvijesti"

Na rasporedu

sub feb 24 @16:00 - 17:30
Koko
sub feb 24 @20:30 - 22:15
50 nijansi - oslobođeni
ned feb 25 @16:00 - 17:30
Pećinci
ned feb 25 @20:30 - 22:15
50 nijansi - oslobođeni
pet mar 02 @20:00 - 21:30
Nobelovac i ja

Likovni program

Likovni program

Galerijska delatnost

Od najranijih vremena čovek je osećao potrebu da se izrazi crtežom i slikom, pa su najstariji sačuvani oblici ljudskog stvaralaštva upravo iz oblasti likovnog izražavanja. Ta potreba nikada se nije izgubila nego se razvijala i bogatila novijim i drugačijim oblicima ispoljavanja ljudskih iskustava. U Mladenovcu postoji veliki broj ljudi koji se profesionalno ili amaterski bave likovnim delatnostima. Trudimo se da ih okupimo i pružimo im uslove za stvaralaštvo i izlaganje. Dugi niz godina postojao je Likovni klub koji ih je okupljao i cilj nam je da se njegovo postojanje od ove godine obnovi renoviranjem prostora i ateljea koji će slikari moći da koriste.

U okviru bogatog likovnog života trudimo se da naš likovni program obuhvata sve vidove likovnog stvaralaštva i da izložbe budu što raznovrsnije i interesantnije za publiku.

Ko je na mreži ...

Ko je na mreži: 37 gostiju i nema prijavljenih članova

Radno vreme

Radno vreme blagajne:
PONEDELJAK - PETAK od 10:00 do 16:00*
*danima kada ima projekcija filma: sat vremena pre prve projekcije

Centar za kulturu Mladenovac je ustanova kulture GO Mladenovac.