Teatar u jednom dejstvu - Centar za kulturu Mladenovac

ПРАХ

петак 14. октобар

у 20 часова

КопродукцијаНародног позоришта у Београду и Шабачког позоришта

Ђерђ Шпиро

ПРАХ

Превео Радослав Миленковић
Режија, адаптација текста и избор музике
Вељко Мићуновић
Сценограф
Љубица Милановић
Костимограф
Марина Вукасовић Меденица

Премијерна подела:
Жена
Наташа Нинковић
Мушкарац
Зоран Цвијановић

РЕЧ РЕДИТЕЉА
Он једног поподнева дође кући раније с посла, а она тек долази с пијаце да спреми кромпир за ручак. Ништа од ручка, остаће гладни. Нешто страшно важно се догодило и то мора да јој саопшти. Али како да јој саопшти шта је срећа? Је ли срећа сигурност? Је ли новац срећа? Је ли срећа благостање? Како да је завредимо, како да објаснимо да смо је заслужили? Је ли срећа нешто чему само можемо да тежимо? Откуд та људска вера у лутријску срећку? Питање је, заправо, има ли краја друштвеној 'транзицији' или ће се људи делити на оне који се кладе на срећу и оне који су 'срећни' профитери. Постаје ли нам смешно свако моралисање на тему новца? Ко још верује да сиромашни могу бити срећни?

14-10-2016
20 часова
сала биоскопа
500 динара

Opširnije: ПРАХ

IZVINJAVAMO SE, MNOGO SE IZVINJAVAMO

Недеља 16. октобар
у 20 часова
 
ИЗВИЊАВАМО СЕ, МНОГО СЕ ИЗВИЊАВАМО
 
Писац - Милан Рале Николић
Режија - Ерол Кадић
 
Играју - Неда Арнерић и Феђа Стојановић
 
Духовити текст Милана Ралета Николића ИЗВИЊАВАМО СЕ, МНОГО СЕ ИЗВИЊАВАМО први пут у форми позоришне представе након 40 година од премијере ове култне телевизијске драме. Ова телевизијска комедија 1993. године проглашена је за најбољу тв драму по оцени критике и публике.
У возу на релацији Ниш - Сталаћ - Параћин - Београд сретну се на први поглед два неспојива света.
Милић - простодушни и доброћудни сељак шездесетих година из Сталаћа, по ставовима човек ни у селу, ни у граду.
Борка - жена педесетих година, рачуновођа, одмерена, емотивно затворена, нежна.
Да ли је могуће да им се у једном дану деси нешто што чекају цели живот?
Да ли је љубав на први поглед могућа?
Наша прича је доказ да за љубав никад није касно!
Прецизним и поетичним текстом, сјајном глумом и дискретном режијом, ова представа ће вас насмејати, разнежити, и пружити доказ да је љубав главни покретач живота!
10-10-2016
20 časova
sala bioskopa
500 dinara

Opširnije: IZVINJAVAMO SE, MNOGO SE IZVINJAVAMO

ЈУЛИЈЕ ЦЕЗАР

субота 15. октобар

у 20 часова

Народно позориште Сомбор, копродукција Град Театра Цитy Будва, Центра за културу Свилајнац и 016.

Вилијам Шекспир

ЈУЛИЈЕ ЦЕЗАР

Режија: Кокан Младеновић

Улоге:

Брут Сергеј Трифуновић

Јулије Цезар / Марко Антоније Саша Торлаковић

Касије Бранислав Трифуновић

Порција / Калпурнија Јелена Минић

Октавије / Каска Марко Марковић

* Ирена Поповић

Трагедија “Јулије Цезар” један је од најзначајнијих комада у историји драмске литературе, а њен основни мотив – револуција и политички преврат, који се, на крају, компромитују у сопственој немоћи, обесмишљавајући тако феномен истинске демократије, нису, на жалост, изгубили на својој актуелности од времена настанка овог комада, па до данас. Пишући о убиству Јулија Цезара у римском сенату, 44. године п.н.е, Шекспир, у ствари, исписује тужну причу о краху племенитих револуционарних хтења, која се, у судару са личним интересима, властољубивошћу и похлепом самих револуционара, претварају у своју накарадну супротност. Јунаци античког Рима, постају, петнаест векова касније, Шекспирови савременици, уроњени у сплетке и завере елизабетанског двора, али и савременици нашег историјског тренутка у коме је могуће последње деценије наше актуелне историје посматрати кроз призму ликова и односа “Јулија Цезара”.

Хоћемо ли и након ове представе веровати у револуцију, или ћемо схватити да је реч тек о пукој замени друштвених елита? Хоће ли нам постати јасно да једни те исти људи, били они у изобилној позицији власти, или у лагодној позицији опозиције, управљају нашим животима последњих двадесетак година, смењујући се на лествици власти, и идући горе-доле, као на каквом паланачком каруселу. Хоће ли нам изнова продати велике речи, држати запаљиве говоре и нахушкати нас на још једну побуну на чијем ће крају „борба за опште добро“ прерасти у њихову личну корист? Можемо ли да престанемо да верујемо у демократију ако нам се она руга у лице? Можемо ли да трпимо аутократску власт само зато што знамо да ће једног узурпатора заменити други? Можемо ли да пристанемо на друштва у којима живимо, ако знамо да су заснована на лажи? Можемо ли да се боримо против лажи, ако више ни сами не знамо шта је истина?

Кокан Младеновић

15-10-2016
20 часова
сала биоскопа
500 динара

Opširnije: ЈУЛИЈЕ ЦЕЗАР

МОЈЕ ДЕТЕ

четвртак 13. октобар

у 20 часова

Београдско драмско позориште

Стојан Срдић

МОЈЕ ДЕТЕ

Режија Ана Ђорђевић

ЛИЦАРанка
Јована Гавриловић

Мирка
Ивана Николић

Боркан
Андреј Шепетковски

Зуле
Владан Милић

Институција
Јелисавета Орашанин

Мишко
Младен Совиљ

РЕЧ ПИСЦА

Драму „Моје дете“, замислио сам давне 2004. године, када сам упознао девојчицу која је тек ушла у тринаесту годину и која је у крилу држала шестомесечну бебу и нешто јој певушила. Упитао сам је чије то дете тако брижно чува и на којем му то језику пева. Прво се мало уплашила, а онда је тихо и поносно рекла: „Ово је моје дете, а певам на мом, на циганском.“ Дуго сам је посматрао, а затим упитао за дозволу да седнем поред ње. Насмешила се и направила ми је место на клупи. Ништа је нисам питао. Дуго сам седео и гледао у њу и у бебу, а онда је она почела своју причу. Као дванаестогодишњакиња затруднела је са својим другом играјући се „маме и тате“ за нову годину. Скоро до пред сам порођај није знала да је трудна, а кад је то постало очигледно, мајка ју је довела у дом за децу без родитеља где се породила. Ту је и остала, јер јој је мајка у међувремену умрла. Такође ми је рекла да ју је пре тога, кад је имала десет, можда једанаест година насилно обљубио неки рођак... Хтео сам да записујем то што је говорила, али није ми дозволила. Нисам ништа записао, ни тада, а ни касније, али сам у сећању носио то младо лице са лепим дететом у крилу. Да сећање не би избледело, написао сам ову драму.

Стојан Срдић

 

13-10-2016
20 часова
сала биоскопа
500 динара

Opširnije: МОЈЕ ДЕТЕ

Na rasporedu

sre avg 23 @14:00 - 15:30
Grozan ja
sre avg 23 @16:00 - 17:30
Emoji
sre avg 23 @17:45 - 19:50
Spajdermen - povratak kući
sre avg 23 @20:00 - 21:50
Mračna kula
sre avg 23 @20:00 - 17:00
Saša Bogdan - otvaranje izložbe
čet avg 24 @20:00 - 17:00
Saša Bogdan - otvaranje izložbe

Teatar u jednom dejstvu

Teatar u jednom dejstvuPozorišni festival „Teatar u jednom dejstvu“ datira još od 1975. godine, kada ga je osnovala grupa entuzijasta pod imenom „Slobodarske svečanosti“ a pod pokroviteljstvom grada Beograda. Kao manifestacija od značaja za grad Beograd traje do 1996. godine kada je ukinut. Obnovljen je 2006. godine pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Mladenovac u nešto drugačijem obliku. Festival uvek počinje prvog ponedeljka u oktobru i traje sedam dana. Od obnavljanja uvedena je samo jedna nagrada za najbolju predstavu, koju sačinjavaju novčani iznos, plaketa i statueta “Sloboda”. Festivalom rukovodi Savet (bira se na četiri godine) i umetnički direktor koji je ujedno i selektor (bira se na dve godine). O pobedniku odlučuju tri člana žirija, koji se biraju na dve godine.

Ko je na mreži ...

Ko je na mreži: 34 gostiju i nema prijavljenih članova

Radno vreme

Radno vreme blagajne:
PONEDELJAK - PETAK od 10:00 do 16:00*
*danima kada ima projekcija filma: sat vremena pre prve projekcije

Centar za kulturu Mladenovac je ustanova kulture GO Mladenovac.